Bron: herautonline.nl, 20 sept. 2024
5G en antennebeleid, wat brengt de toekomst?
Lansingerland – Moet de gemeente Lansingerland speciaal beleid formuleren voor het plaatsen van datacommunicatie-antennes? Die vraag staat centraal tijdens een beeldvormende avond op 25 september om 20.00 uur, georganiseerd op initiatief van VOOR Lansingerland. Met de groei van mobiele netwerken en vooral de opkomst van 5G, wordt de vraag steeds dringender of er aanvullende regels moeten komen over de plaatsing van antennes in de openbare ruimte.
De straling van de 5G-antennes is een meer gebundelde rechtstreekse straling. Het werkt anders dan de reeds aanwezige 4G-straling, maar komt hier wel bij. De totale stralingsbelasting wordt hiermee dus groter. Met 5G zal er mogelijk meer gebruik worden gemaakt van zogenaamde ‘small cells’, kleine antennes die op lagere hoogte, bijvoorbeeld op straatmeubilair zoals lantaarnpalen of stoplichten, abri’s, zelfs in putdeksels, kunnen worden geplaatst. Deze antennes mogen als ze aan de eisen van de EU voldoen zelfs vergunningsvrij worden geplaatst. Gemeenten staan dus vaak voor de keuze: hoe gaan ze om met redelijke verzoeken van telecomproviders om infrastructuur zoals lantaarnpalen te gebruiken voor deze nieuwe antennes?
Voor- en nadelen van 5G
Het 5G-netwerk belooft een scala aan voordelen, zoals aanzienlijk sneller internet, stabielere verbindingen en meer capaciteit voor steeds meer verbonden apparaten. Dit kan leiden tot technologische vooruitgang, zoals zelfrijdende auto’s en medische operaties op afstand. De snelheid van 5G maakt ook toepassingen zoals virtual reality en kunstmatige intelligentie beter toegankelijk. Echter, Petrine van Olst van VOOR Lansingerland wijst ook op de keerzijde. Volgens haar weegt bijvoorbeeld het milieuaspect zwaar, omdat de verwachte slimme lantaarnpalen en andere infrastructuur voor het ondersteunen van 5G-antennes juist niet duurzaam zouden zijn. Bovendien maakt ze zich zorgen over de mogelijke gezondheidsrisico’s van de verhoogde straling door deze 5G-antennes en de inbreuk op privacy. Mensen zijn bezorgd over het effect van de straling van 5G-frequenties. Petrine pleit er daarom voor dat de gemeente Lansingerland aan de voorkant een antennebeleid opstelt om duidelijk vast te leggen waar en onder welke voorwaarden deze antennes veilig geplaatst mogen worden.
Gemeentelijk antennebeleid
Veel gemeenten in Nederland hebben geen specifiek antennebeleid en volgen enkel de landelijke regels. Dit betekent dat er minder controle is op de exacte locaties waar antennes worden geplaatst. In een antennebeleid kunnen richtlijnen staan over zaken zoals de hoogte en locaties van antennes, waardoor deze vaak minder zichtbaar zijn en ver van gevoelige locaties zoals scholen en natuurgebieden worden geplaatst. Volgens Petrine is het belangrijk dat Lansingerland hierin ook actie onderneemt. Ze benadrukt dat de komst van een 5G-netwerk onvermijdelijk lijkt en dat de gemeente zich beter nu al kan voorbereiden door beleid te maken waarin vastgelegd wordt wat wel en niet acceptabel is. Dit geeft de gemeente meer controle en maakt het makkelijker om in te spelen op de wensen van de inwoners. “Je zit dan zelf aan het stuur en kan nadenken over wat goed is voor de gemeente”, zegt Petrine. “De marge zit in het stukje redelijkheid. Als we geen beleid hebben, verliezen we die controle.”
Beeldvormende avond
De beeldvormende avond 25 september biedt raadsleden en inwoners de kans om zich verder te verdiepen in het onderwerp. Het Antennebureau, het voorlichtingsbureau van de Rijksoverheid over antennes, zal uitleg geven over de technische aspecten en de wetgeving rondom de plaatsing van zendmasten en antennes. Daarnaast zal onafhankelijk adviseur Liselore Ammerlaan de impact van 5G-antennes bespreken, niet alleen op mens, dier en natuur maar ook op privacy. Tot slot zal een medewerker van de gemeente uitleggen hoe er op dit moment met aanvragen voor antennes wordt omgegaan. Het doel van de avond is om raadsleden en inwoners een goed beeld te geven van de voor- en nadelen van 5G, en hen bewust te maken van de mogelijke gevolgen. Inwoners die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp kunnen de beeldvormende avond bijwonen of later terugkijken. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. “We doen niks, of we gaan ons erin verdiepen en maken beleid. Het is aan ons om nu de juiste stappen te zetten”, besluit Petrine.